Ресторан під Києвом "Золотий Дуб" запрошує всіх, хто скучив за весною, смачно відзначити свято Масляної, яка в 2019 році відзначається з 04 по 10 березня!

Пропонуємо скуштувати наші фірмові млинці, до яких можна додати безліч добавок, таких як варення зі смородини та малини, сметану, мед, малосольну сьомгу. Також в меню представлені млинці від шеф-кухаря - зі шпинатом, куркою й грибами в мішечках з вершковим соусом.

Щоб замовити столик і добре відзначити Масляну в ресторані під Києвом - телефонуйте 067-238-80-80!


Як відомо, останній тиждень перед Великим постом здавна називається "смачним" словом Масляна (а також Колодій, Масніця, Запусти, пущений і ін.).

У стародавніх слов'ян це свято було приурочено до проводів зими, який згодом християнська церква пов'язала з тижнем, що передує Великому посту. У ці дні прийнято веселитися, запрошувати гостей, пригощаючи їх певними стравами.

Традицією вважається катання на конях, відвідування родичів і друзів, під час яких влаштовуються гуляння в складчину. В окремих районах України Масницею навіть представлялася заміжня жінка, її жартома катали на санях по всьому селу.

Традиції Масляної в Україні - млинці та налисники

Не всі знають, що одним з ключових пригощень на Масляну в Україні були вареники з сиром або налисники, приправлені сметаною чи маслом. І звичайно ж весь тиждень гостей пригощали млинцями, які випікали на великій кількості жиру.

Існує версія, що слово «Масляна» відбулося саме через традиції пекти млинці, оскільки ними люди хотіли задобрити сонце, щоб воно швидше прогріло промерзлу за зиму землю. До того ж в язичницькі часи круглий млинець приносили в жертву богам.

На Масляну завжди готували ситні блюда, причому у великій кількості. Але головною стравою з давніх-давен і до наших днів в це свято залишаються млинці, які за повір'ям в цей тиждень виходять найбільш смачними. Перед Великим постом православні та католики в Україні намагалися приготувати найрізноманітнішу й ситну їжу, щоб рясно нагодувати гостей і добряче попоїсти самим.

Крім млинців, в це весняне свято стіл ломиться і від інших, не менш смачних страв. Це і пишні оладки, і пироги з різною начинкою (грибами, яйцями, капустою, картоплею, рибою), і м'ясні делікатеси.

На Масляну прийнято не тільки влаштовувати рясні застілля, але й проводити масові народні гуляння з піснями, хороводами, багаттями та катаннями на санках. Але головною забавою вважається спалювання опудала, яке символізує прощання з зимовою порою року і настання теплих весняних днів.

У давнину Масляна тривала два тижні, а після прийняття християнства її стали святкувати лише 7 днів.

Млинці на Масляну - традиції святкування

Вважається, що пекти млинці люди почали багато століть назад. За такий тривалий час рецепти їхнього приготування змінювалися неодноразово, але у кожної господині є власні секрети з випікання цього масляного частування.

Тісто для млинців можна замісити на воді, молоці, кефірі з будь-якого виду борошна (пшеничного, житнього тощо), додавши до нього різні компоненти. Спечені млинці змочують у сметані, олії, меді, варенні, загортають у них ікру, шматочки риби, овочеве рагу. Все залежить від смаку людини, адже комусь подобаються солодкі начинки, а хтось любить млинці зі сметаною.

Для начинки можна використовувати різну рибу (оселедець, скумбрію, тріску), причому, як солону, так і копчену. Подають до млинців і паштети. Для любителів солодкого прекрасним доповненням до млинців стане варення, мед, сироп.

Масляні гуляння

Найважливішою частиною святкування вважалося катання на конях. Їх запрягали в кращу або нову збрую, яку старанно прикрашали всілякими святковими елементами. Хлопці, які мали вступити в шлюб, до Масниці повинні були придбати нові сани. А молодь із захопленням каталася на санках з гірок.

Масляний тиждень ділиться на 3 частини:

Вузький (перші 3 дні). Понеділок «переломний», зустрічають свято, варять холодець зі свинячих ніг, які називають «ніжки заговіни». Що залишилися після приготування страви кістки молоді дівчата кидали в ворота: якщо долетять, то цілий рік вона не буде хворіти, а якщо кістка впаде за воротами, то її чекає весілля. У вівторок і середу влаштовують гуляння і готують частування.
Широкий. У четвер перестають працювати і гуляють весь день. У п'ятницю влаштовуються тещині вечори, а в суботу золовчини посиденьки.
Прощальний. Неділя - прощений день, найсвітліший час перед Великим постом.

Існує і така традиція, як виготовлення колодки. У понеділок зранку заміжні жінки збираються в корчмі, де кожна з них на одну палицю (колодку) намотує свій шматок полотна. Потім вони п'ють за народження колодки, залишають її на столі і йдуть, після чого до суботи зустрічаються в корчмі щодня. У понеділок відбувається народження колодки, у вівторок її хрестять, в середу похрестини, в четвер смерть колодки, в п'ятницю її ховають, а в суботу оплакують.

Ці жінки ходили по домівках, в яких жили старші неодружені хлопці й дівчата, і до ніг їх матері прив'язували колодку. Це вважалося «покаранням» за те, що довго не може одружити або видати заміж своїх дітей. Щоб уникнути цього, жінок обдаровували подарунками і щедро пригощали напоями і масляними стравами.

Незаміжні дівчата прикрашали колодку стрічками й квітами і прив'язували хлопцям на ліву руку, які дарували їм за це гроші та прикраси. Наприклад, на Поділлі дівчатам давали горілку, пиво, солодку їжу, тобто купували колодку, а ті на хусточці вишивали ініціали свого хлопця і дарували в пасхальну неділю. Такий ритуал дуже часто закінчувався весіллям.

У Масляний четвер господині збиралися в одному місці і пили за те «щоб телята водилися» й пряли «щоб масло не гірчило». Особливим днем ​​вважається п'ятниця, коли зять-молодик приходить до тещі на млинці. Або особисто запрошує її в гості до себе.

В останньому випадку теща заздалегідь приносить у будинок молодих необхідне начиння для випікання млинців: сковорідку, ємність для приготування тіста, ложку, ополоник для розливання та інший типовий посуд. Тесть у цей же час зобов'язаний забезпечити продукти для млинців: борошно, цукор, масло, молоко та інші інгредієнти. Нехтувати цією традицією було не можна, інакше теща могла затаїти образу, а рідня та односельці строго засудити молодих. Застілля, організоване зятем, вважалося передачею знань від більш досвідченого старшого покоління молодятам.

Прощена неділя - традиції різних регіонів України

Найсвітліший і по особливому цікавий останній день Масляної - Прощена неділя. У кожному українському регіоні існували, та й по сьогодні ще існують, свої ритуали, традиції й звичаї. Так, в одному з районів у ніч на неділю чоловіки навіть спали окремо від дружин, «щоб вовки поросят не скуштували». На Полтавщині в цей день люди ходили до сусідів, друзів, рідні, щоб попросити вибачення за завдані образи. У християнстві вважається, що саме в останній день Масляної має відбутися Страшний суд, тому що людям на землі потрібно помиритися і пробачити один одного. Ревно віруючі християни в цей день не виходять з дому, не п'ють спиртного і згадують всі свої гріхи, вчинені за прожиті роки.

Прийшовши помиритися, людина низько кланяється господарям і тричі просить: «Простіть мене!», на що вони також три рази відповідають «Бог простить!». Після цього ритуалу люди обіймалися й обмінювалися триразовим поцілунком, але навіть без нього вважалося, що будь-яка нанесена образа переставала бути гріховною.

Недільного вечора проводили дуже цікавий обряд, який називають «полоскання зубів». З рота вичищали всі крихти, що залишилися від сиру, і зав'язували їх в тряпочку. Якщо цей вузлик носити під правою рукою до Великодня, то, згідно з повір'ями, людина зможе розпізнати всіх відьом.


Найкраще для Вас...